JOKE FM НОВИНИТЕ ДНЕС

  [BG]   RU  

 
Рейтинг: 3.00
(360)
НАЧАЛО
НОВИНИТЕ ДНЕС
НОВИНИТЕ ВЧЕРА
БЪЛГАРИЯ
СВЯТ
СПОРТ
ИКОНОМИКА И ФИНАНСИ
ЛЮБОПИТНО
ВЕСТНИЦИТЕ
ВРЕМЕТО
ХОРОСКОП
Новини
Архив новини
АНКЕТА


КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ АВТОМОБИЛИ Интервюта VIDEO ДЕНЯТ В СНИМКИ Каталог TV С ПЛАЗМЕН/LCD ДИСПЕЙ JOKE FM HITS ЗА КОНТАКТИ ФОРУМ

СВЯТ / НОВИНИТЕ ДНЕС

16 Април 11, 14:40
В Чили ще ексхумират останките на Салвадор Алиенде
   

 

Чилийското правосъдие разреши ексхумацията на тленните останки на Салвадор Алиенде, за да бъде направена повторна аутопсия, която ще установи причините за смъртта му, предаде АФП.

Искането за ексхумация е в рамките на подновено разследване на обстоятелствата около смъртта на Алиенде, както и на 725 други случаи на нарушаване на правата на човека по време на диктатурата на Аугусто Пиночет през периода 1973-1990 г.

Официалната версия е, че Алиенде е бил убит на 11 септември 1973 г. по време на военния преврат.

Алиенде загина на 65 години от куршум в президентския си дворец в Сантяго, бомбардиран от военновъздушните сили на Аугусто Пиночет. Малко след смъртта му във военната болница в Сантяго беше извършена аутопсия на трупа и при нея беше констатирано, че Алиенде се е самоубил. Свидетели твърдят, че той е сложил край на живота си, като се е прострелял в брадичката.

Привържениците му обаче и до днес вярват, че е убит от военните, превзели двореца "Монеда" и впоследствие инсценирали самоубийството с автомата "Калашников", подарен му лично от Кастро.

Салвадор Алиенде е роден през 1908 г. във Валпарайсо. През 1933 г. завършва медицина в университета в Сантяго, а междувременно става съосновател и лидер на Социалистическата партия. През 1938 г. е министър на здравеопазването в правителството на Народния фронт на Педро Агире Серда, а през 1945 г. вече е сенатор.

Три пъти неуспешно се кандидатира за президент - през 1952, 1958 и 1964 г. През 1970 г. обаче Алиенде все пак печели изборите с изключително малка преднина като лидер на коалицията "Народно единство".

Програмата му е наречена "Чилийският път към социализма" и предвижда национализация на големите индустриални предприятия, безплатно здравеопазване, преразпределение на земите и други типични за популистите ходове. Управлението му обаче се сблъсква със сериозната съпротива на консервативната опозиция, подкрепяна от САЩ, които не желаят ново левичарско предизвикателство в Латинска Америка след Куба на Фидел Кастро.

През 1973 г. икономиката на Чили е в хаос, а хиперинфлацията предизвиква масовото недоволство на жителите на страната. На 11 септември 1973 г. чилийски военни, водени от ген. Аугусто Пиночет, организират преврат срещу Алиенде и завземат президентския дворец

 
Submit Free to ExactSeek

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.7148